Helyi pénz: jövőre jöhet a mosoni korona

Akár jövőre forgalomba hozhatják a mosoni kistérség pénzhelyettesítőjét, a koronát – közölte a helyi fizetőeszköz megteremtését szervező hédervári polgármester szerdán az MTI-vel.

Juhász József (független) elmondta: még nem eldöntött, hogy papíralapú vagy – unikumként – elektronikus pénzhelyettesítő lesz a korona. A “pénzt” kezdetben a 26 településsel és mintegy 60 ezer lakossal rendelkező kistérségben használnának, de nyitva hagynák a lehetőséget arra, hogy ha sikeres a vállalkozás, akkor újabb területeket vonjanak be.

A polgármester hangsúlyozta: a koronától a lakosság összetartozás-érzésének erősítésén túl a helyi gazdaság erősödését is várják. A helyi fizetőeszköz bevezetésének kérdése a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás csütörtöki tanácsülésének napirendjén is szerepel.

Sopronban tavaly májusban indult el a mára félezernél is több kereskedelmi egységben elfogadott kékfrank, az év elején pedig elkezdték tervezni a rábaközi tallér nyár végi bevezetését.
Hétfőn pedig Porga Gyula, Veszprém polgármestere jelentette be, hogy balatoni korona néven helyi fizetőeszközt vezetnének be jövőre a térségben.

(Forrás: MTI)