Mi az a nemzetgazdasági adósságlábnyom?

devizalabnyomA fogalom mintáját az ökológiai lábnyom adta a fenntarthatóság értéke alapján, és azt próbálja bemutatni, hogy egy gazdasági szereplő egy közösségen belül a termelésével/vásárlásaival mennyivel járul hozzá a közösség fennmaradásához és túléléséhez a közösség eladósodásán keresztül. Magyarul a változó azt mutatja meg, hogy valaki mennyi államadósságot hoz létre a működésével, és mennyire növeli a munkanélküliséget általa az adott közösségben, országban.

Minden embernek van a fogyasztásából fakadóan a mai pénzrendszer által a közösségére ható eladósítási, vagy megtakarítási hatása. A kettő hatás egyenlege mutatja meg, hogy mekkora egy ember-, vagy egy gazdasági szereplő, mint pl. egy vállalat fogyasztásából, és termeléséből eredő nemzetgazdasági adósságlábnyoma, amit úgy is hívhatunk, hogy nemzetgazdasági devizalábnyoma, ami a közösség, vagy ország devizatartalékát befolyásolja az alábbiak szerint:

  • Gyártás és termelés esetén egy gazdasági szereplő pozitív előjelet kap az export bevétel termelés értékére, és nullát a hazai termelésre.
  • Fogyasztás esetén egy gazdasági szereplő negatív előjelet kap, az import áru fogyasztásának értékére, és nullát a hazai fogyasztására.
  • A két érték összege adja meg a nemzetgazdasági adósságlábnyom mértékét, aminek az eredője vagy negatív, nulla, vagy pozitív. Az eredő azt mutatja meg, hogy a vizsgált gazdasági szereplő éppen mennyire pusztítja, vagy építi egy nemzet devizatartalékát. Egy eladósított közösségben vagy országban a negatív előjel esetén pusztító hatással van, pozitív előjelű lábnyom esetén építő hatással.

Példa:

  • ha egy munkavállaló egy olyan cégnél dolgozik, aki a hazai piacra gyárt terméket, akkor nem termel a nemzetgazdaság részére deviza megtakarítást, de ha közben import árut-, vagy import alapanyagot tartalmazó árut dolgoz fel, akkor adósságot termel a nemzet számára az import részével, így a nemzetgazdasági adósságlábnyoma negatív előjelű az importtartalom értékével
  • ha egy munkavállaló egy olyan cégnél dolgozik, aki 100%-ban export piacra termel, akkor a nemzet részére bevételt, megtakarítást termel, ha közben pedig hazai terméket vásárol, akkor nem termel adósságot a nemzet számára, így a nemzetgazdasági adósságlábnyoma pozitív előjelű a jövedelme mértékéig
  • ha egy cég hazai piacra termel, akkor az nem módosítja a nemzetgazdasági adósságlábnyomot, de ha ez a cég év végén egy offshore cégen keresztül kiviszi a profitját, akkor az a cég negatív előjelet kap a kivitt profit összegére, mert az nemzeti szinten adósságot hoz létre.
  • ha egy cég import árut értékesít hazai piacon, és utána az évvégi profitot a külföldi anyavállalat kiviszi az országból, akkor duplán is negatív előjelet kap.

kozossegi_gazdasagMinden egyes ember, és gazdasági szereplő nemzetgazdasági adósságlábnyoma vektorálisan összeadódik, és adja meg a nemzetgazdaságunk adósságlábnyomának eredőjét, mely kihat az adott közösség, vagy ország munkahelyeinek védettségére. Az eredő azt mutatja meg, hogy éppen mennyire vagyunk önállóak és önfenntartóak pozitív előjel esetén, vagy mennyire önpusztítóak negatív előjel esetén a nemzetünk eladósítása által, aminek természetes velejárója a munkanélküliség növekedése.

Neked mekkora az nemzetgazdasági adósságlábnyomod van?