Újabb helyi pénz, a balatoni korona bevezetését tervezik jövőre

Helyi pénz bevezetését tervezik balatoni korona néven Veszprémben és térségében 2012-től – jelentette be Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) hétfőn. Ezzel újabb “pénzzel” gyarapodik a helyi fizetőeszközök köre, a jegybank szakértői szerint azonban a “helyi valuták” nem jelentenek konkurenciát a nemzeti fizetőeszköznek, vagyis a forintnak.

A balatoni korona tervezett bevezetéséhez több Balaton környéki település csatlakozott, valamint a megyei kereskedelmi és iparkamara, tehát egy kisrégiós (térségi) fizetőeszközről van szó. A részletek kimunkálásra létrehozott munkacsoport vezetője Leitold László, a veszprémi székhelyű Kinizsi Bank vezérigazgató-helyettese, aki egy másik helyi pénz, a soproni kékfrank létrehozásánál is bábáskodott.
A Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület ez év januárjában jelentette be, hogy az ősz elején forgalomba hozza a hatvanezernél is több lakosú térség saját pénzhelyettesítőjét, a rábaközi tallért. Az utalvány kibocsátója szintén a soproni kékfrankot megszervező Ha-Mi Összefogunk Európai Szövetkezet lesz. A kibocsátók közlése szerint céljuk a helyi pénzforgalom felgyorsítása, a tőke helyben tartása a céljuk, de arra számítanak, hogy a rábaközi fizetőeszköz egyfajta turisztikai attrakcióvá is válik.

A helyi pénz bevezetésére további kezdeményezések is indultak, ilyen a pécsi korona, valamint a debreceni fantallér, és már Szegeden is hasonlót fontolgat az önkormányzat. A regionális fizetőeszközökkel a térségi gazdaságot, illetve a gazdaság szereplői közötti kapcsolatot próbálják erősíteni.

(Forrás: MTI)